Boeken top 10 Ananda

Voor alle spirituele initiatieven in Haarlem!

Vind ons!

Nieuwsbrief

verzend

Woensdagavond 21 juni 2017 

Lezing Paula van Liere: "Jezelf, een weg naar vrijheid"

"Om daadwerkelijk vrijheid te ervaren, moeten we oog in oog met onszelf durven staan."
~ Paula van Liere


Datum: woensdag 21 juni 2017
Tijd: 20.00 - 22.00 (inloop vanaf 19.30)
Locatie: Bibliotheek Rosenstock Huessy Huis, Hagestraat 10, Haarlem
Entree: € 15,- in voorverkoop en € 17,50 aan de deur

Kaarten in voorverkoop zijn verkrijgbaar in de winkel (Gierstraat 8) of hier online   

Het boek van Paula van Liere is ook bij ons in de winkel en online in onze webshop te verkrijgen voor €19,95

Jezelf, een weg naar vrijheid.

Om vrij te worden moeten we oog in oog met onszelf durven staan. De weg naar vrijheid loopt via het zelf, op een andere manier kan het niet.
Een jonge vrouw vroeg mij: “vrij van wat?” Vrij van denkbeelden, van concepten. We hebben ze natuurlijk nog wel, maar we raken er niet meer in gevangen. Vooral onze denkbeelden over lijden en geluk, en niet te vergeten over ‘ik’ hebben een enorme invloed op ons welbevinden en op onze manier van leven.

Ik voel me bevoorrecht met mijn zenleraar Cuong Lu. In 2006 hoor ik, tijdens een retraite met Thich Nhat Hanh, voor het eerst een lezing van hem. Cuong Lu is een van de monniken die Thich Nhat Hanh vergezelt en ondersteunt. In 2009 besluit Cuong Lu om, na 16 jaar als monnik te hebben geleefd, de kloostergemeenschap en zijn leraar te verlaten. Hij is tot de conclusie gekomen, dat hij zijn eigen weg dient te gaan. In 2011 pakt hij de draad van zijn leraarschap weer op en start hij met retraites in Nederland.

Sinds dat moment ben ik van de partij. Vooral zijn uitspraak het is niet erg is om te lijden is diep bij mij binnengekomen en heeft mij veel geleerd. Het is geen masochistische boodschap, het is een uitnodiging om angst voor pijn los te laten en dat gaat totaal in tegen onze reflex.
Iedereen wil gelukkig zijn. We lijden vaak onnodig, omdat we de gewoonte hebben om lijden uit de weg te gaan en geluk te zoeken en vast te houden., Verkeerde ideeŽn zorgen ervoor dat we geluk niet herkennen.
We gaan de vier edele waarheden van de Boeddha onderwerpen aan een frisse blik. De eerste waarheid kunnen we begrijpen als geluk bestaat. Het is er al, we hoeven het niet te zoeken. We kunnen geluk herkennen als het uitdooft en als het ontstaat. Met lijden is het niet anders. Er is een plek in ons waar we lijden direct kunnen ervaren en erachter komen dat het heel anders, veel rijker, is dan we denken. Bevrijd uit de greep van angst ontdekken we het geluk dat er altijd is.
Om dat geluk te herkennen moeten we zo nu en dan stil zijn, dat is deel van de weg. We zullen samen stil zijn, genieten van onze ademhaling en ervaren dat we niets hoeven te doen om vrij en gelukkig te zijn.

Meer informatie over
Paula van Liere 

Paula van Liere 

De eerste stappen op de arbeidsmarkt zet ik in 1970 als maatschappelijk werker. Sinds 1993 werk ik als coach en trainer bij persoonlijke veranderingsprocessen. In 1998 begin ik de Praktijk voor Persoonlijke Ontwikkeling. Aan de basis van deze stap ligt mijn verlangen om vrij te zijn en anderen te begeleiden in het vinden van hun vrijheid.
Betrokkenheid bij mensen is een rode draad in mijn leven. Omdat ik niets liever wil dan delen wat ik heb ontvangen, heb ik het boek ‘Jezelf, een weg naar vrijheid’ geschreven. In dit boek verwerk ik de lessen die ik van mijn leraar heb ontvangen en verbind ze met ervaringen uit mijn persoonlijk leven en met mijn ervaringen als coach. 
Ik ben bijna 70, 47 jaar getrouwd met Lowie en moeder van twee zoons. In 2017 hoop ik mijn eerste kleinkind in mijn armen te kunnen nemen. Ik voel me dankbaar over alles wat het leven mij heeft gegeven, het bitter en het zoet.