Boeken top 10 Ananda

Voor alle spirituele initiatieven in Haarlem!

Vind ons!

 Satsang "De Ontdekking van het Nu" met Erik van ZuydamSpreker: Erik van Zuydam
Datum: Zondag 4 februari 2018
Tijd: 14.00 - 17.00 (inloop vanaf 13.30)
Locatie: Bibliotheek Rosenstock-Huessy Huis, Hagestraat 10, Haarlem
Entree: € 15,- in voorverkoop en € 17,50 aan de deur

Kaarten in voorverkoop zijn verkrijgbaar in de winkel (Gierstraat 8) of hier online.


 


"De Ontdekking van het Nu"

Ongeacht wat de gesteldheid van je psyche is, je wezenlijke natuur is een staat van onverstoorbare rust. Dat is een absoluut en onvervreemdbaar gegeven, ook al ben je je er niet van bewust. Ook al ervaar je verwarring, geworstel, pijn of depressie, je natuurlijke staat van helderheid en stilte blijft onveranderlijk en ongeschonden aanwezig.

Erik zal tijdens deze satsang praktische aanwijzingen aanreiken hoe je ongewenste patroon radicaal kunt doorbreken en hoe je de gedachten en gevoelens die je normaal gesproken ziet als een bedreiging voor rust, kunt aangrijpen als een effectief hulpmiddel om heel direct je weg terug te traceren naar je thuisbasis van stilte.

-----------

De reden waarom we stress, conflict, piekeren en lijden ervaren is dat ons bewustzijn zich geheel heeft verloren in de werkingen van de psyche (de mind). Bewustzijn heeft zich vereenzelvigd met de activiteit van denken en voelen. Door de overmatige focus op de mind wordt onze ware natuur van stilte versluierd, althans, zo lijkt het. Onze aandacht wordt bijna voortdurend meegezogen in de maalstroom van gevoelens, stemmingen en de spinsels van het verstand, zonder ooit bewust een moment van diepe rust te ervaren.

Ons Bewustzijn, in essentie vrij en grenzeloos, lijkt gevangen te zitten in de vernauwde toestand van de psyche en dit geeft allerlei ongemakkelijke en pijnlijke gevoelens. Het ego in ons ervaart deze gevoelens als een probleem, als een belemmering om zich ‘goed’ te voelen en gaat dus op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Op allerlei manieren probeert het ego zich van de gevoelens te ontdoen, maar het enige dat het met deze vijandige houding bereikt, is een intensivering van de pijn en het bijbehorende gepieker. De pogingen om aan het leed te ontsnappen, versterken de pijn alleen maar.

-----------

Deze gevoelens en emoties zijn niet het feitelijke probleem; het werkelijke probleem wordt veroorzaakt door de pogingen van het ego om aan de gevoelens te ontsnappen.
Het gaat er dus niet om, om iets aan de gevoelens te veranderen of ze te manipuleren, maar om werkelijk het psychologische ‘ik’ te doorzien als een gedroomd personage. Hoe kan het strijden nog doorgaan, als de ’strijder’ niet werkelijk blijkt te bestaan?...

Erik van Zuydam is auteur van het boek 'De Ontdekking van het Nu', bij Ananda te verkrijgen voor €20,-


 

Over Erik

Erik van Zuydam (1959) geeft workshops, lezingen (NU-dialogen) en retraites in Nederland, BelgiŽ en Frankrijk.

"Op een bepaald punt in mijn leven raak te ik in een crisis waarbij ik alle zekerheden die ik leek te hebben uit mijn handen zag glippen. Wat ik ook deed om de zaak overeind te houden: het mislukte jammerlijk. Na jarenlang vruchteloos proberen, streven en zoeken verloor ik de hoop dat ik met wilskracht ook nog maar iets kon uitrichten. Ik raakte de bodem van mijn bestaan, het totale faillissement. Ik had het geluk op dat moment een leraar te ontmoeten die in het kort het volgende tegen me zei: ‘Just let your life be destroyed. Just be willing to die...'

Een bizar advies, zou je denken, maar voor mij was het totale bevrijding. Een spontane overgave van al het pogen om mijn leven onder controle te krijgen. Het was alsof ik letterlijk in het moment zakte. Er leek geen tijd meer te bestaan. Een diepe ontspanning, geen hoop meer, geen toekomst. Maar... het was alsof ik sindsdien gedragen werd door het moment. Mijn leven veranderde radicaal; het ‘duwen en trekken' stopte, alles leek plots vanzelf te gaan.

Toen ik op het punt belandde waarop ik elke controleneiging uit handen kon geven, ontstond er paradoxaal genoeg een nieuwe orde in mijn leven; natuurlijker, spontaner en moeitelozer dan ik me kon voorstellen toen ik nog in controle geloofde."

Meer informatie over Erik is te vinden op zijn website: www.inzicht-nu.nl